Denne listen blir en erfaringsbasert liste over alt man må passe på å huske. Den kommer til å bli endret etter hvert.
Den har ganske mange punkter nå, både fordi jeg ikke vil glemme noe, men også fordi jeg ønsker å notere litt ekstra detaljer for å blir kjent med bryggeriet. F.eks. hvor lang tid det tar å varme opp X liter vann.
Jeg brygger på BIAB, så dette er en liste som er tilpasset det.
Flere dager før brygging:
- Ledig gjæringskar med gjærlås [ ]
- Skal det settes gjærstarter? I så fall:
- Er ingrediensene på plass?
- Maltekstrakt, spraymalt [ ]
- Gjær [ ]
- Ingredienser på plass:
- Malt [ ]
- Humle [ ]
- Gjær [ ]
- Andre tilsetninger [ ]
- Gjærnæring [ ]
- Irish moss, protafloc eller lignende [ ]
- Er alt utstyret OK? [ ]
Dagen før brygging:
- Gjør utregninger rundt vannmengder og temperaturer [ ]
- Regn ut / sett opp tidsskjema [ ]
Bryggedagen:
- Sett opp alt utstyr [ ]
- Finn frem alle ingrediensene
- Malt [ ]
- Gjær [ ]
- Humle [ ]
- Gjærnæring [ ]
- Protafloc [ ]
- Mål opp meskevann og sett det til oppvarming [ ]
- Noter tidspunkt [ ]
- Noter temperaturen på vannet før oppvarming [ ]
- Sett gjæren til hydrering (tørrgjær)
- Sterilisere norgesglasset og kok vann [ ]
- Avkjøl til rett temperatur [ ]
- Rør ut gjæren [ ]
- Når temperaturen på meskevannet er riktig:
- Noter tidspunktet [ ]
- Monter meskeposen og ha i malten [ ]
- Noter temperaturen etter at malten er rørt inn [ ]
- Start opp pumpen [ ]
- Juster eventuelt opp temperaturen til ønsket mesketemeratur [ ]
- Noter tidspunktet når rett temperatur er nådd [ ]
- Start oppvarming av skyllevann slik at det blir klart til mesking er ferdig [ ]
- 10 minutter før utmeskingen er ferdig, desinfiser gjæringskaret for å bruke det til skylling [ ]
- Når utmesking er ferdig
- Fyll skyllevannet i gjæringskaret [ ]
- Løft BIAB posen over i gjøringskaret [ ]
- La ligge i 10-20 minutter [ ]
- Legg posen på en rist over karet så den får renne av seg [ ]
- Tøm skyllevannet i vørteren [ ]
- Mål og noter SG [ ]
- Dersom SG er lik eller høyere enn OG, skyll med mer vann, eventuelt tilsett vann
- Noter ned volum før koking [ ]
- Skru av pumpen og koble den ifra kjelen [ ]
- Kjør Star San gjennom pumpen dersom den skal brukes under kjøling [ ]
- Varm opp vørteren til koking [ ]
- Noter tidspunkt når det koker [ ]
- Ha i humle på riktige tidspunkter [ ]
- 15 minutter før kokeslutt:
- Sett kjøleren oppi vørteren [ ]
- Tilsett protafloc [ ]
- Tilsett gjærnæring [ ]
- Ved kokeslutt:
- Tilsett eventuell humle [ ]
- Koble på pumpen og kjør whirlpool når vørteren er under 90 grader C (fordi pumpen bare tåler opp til 90 grader) [ ]
- Skyll og desinfisere gjæringskaret [ ]
- Når vørteren er kjølt ned til rett temperatur: 20 grader for ale, 10 grader for lager
- Mål og noter ned OG [ ]
- Pump vørteren over i gjæringskaret [ ]
- Noter hvor mange liter vørter vi har endt opp med [ ]
- Tilsett gjæren [ ]
- Rist inn oksygen i vørteren [ ]
- Sett på gjærlås og sett til gjæring på rett temperatur [ ]
- Les gjennom bryggeloggen og se om du har husket å notere alt av interesse [ ]
- Vask og rydd [ ]
Før flasking:
- Ledige flasker [ ]
- Korker [ ]
- Ledig omstikkingskar [ ]
- Nok sukker/karboneringsdrops [ ]
- Sjekk oppskriften g/liter
- Star San og vaskemiddel [ ]
- ColdCrash gjæringsdunken? [ ]
Flasking:
- Kok opp sukkerlake og sett til kjøling [ ]
- Vask
- flasker [ ]
- omstikkingskar [ ]
- hevert [ ]
- tappestang [ ]
- Legg korker i StarSan [ ]
- Når sukerlaken er kald nok, ha den i omstikkingskaret [ ]
- Stikk om ølet [ ]
- Så lite plasking som mulig!
- Ta ut prøve av usukret øl til måling av FG, når den er på vei over i karet [ ]
- Og til å smake :-)
- Fyll i flasker [ ]
- Kork flasker [ ]
- Høste gjær fra gjæringskaret? [ ]
- Vask og rydd [ ]
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar